Válságálló marketing stratégia recesszió idején

Minden recesszióban a marketingesek zavaros vizeken találják magukat, mert nincs két teljesen egyforma dekonjunktúra. Az 1970-es évektől kutatók folyamatosan tanulmányozták több tucat vállalat marketing sikereit és kudarcait recesszió idején.  Olyan mintákat  azonosítottak a fogyasztói magatartásban és a cégek stratégiájában, amelyek vagy előmozdították vagy aláásták a teljesítményt. Épp ezért nagyon fontos, hogy a cégtulajdonosok  megértsék a változó fogyasztási mintákat, és ennek megfelelően finomítsák stratégiájukat. 

Recesszió idején természetesen a fogyasztók szigorúbb prioritásokat határoznak meg, és csökkentik kiadásaikat. Ahogy az eladások csökkenni kezdenek, a vállalkozások jellemzően csökkentik a költségeiket, csökkentik az árakat és elhalasztják az új beruházásokat. De az ilyen válogatás nélküli költségcsökkentés hiba. Bár bölcs dolog visszafogni a költségeket, de a márka elhanyagolása, az ügyfelek  változó igényeinek figyelmen kívül hagyása hosszú távon veszélyeztetheti a teljesítményt.

Azok a cégek, amelyek a vásárlói igényeket mikroszkóp alá helyezik és a marketing költségvetés megnyirbálása helyett inkább stratégiát, taktikát váltanak, illetve termékkínálatukat hozzáigazítják a változó kereslethez, másoknál nagyobb valószínűséggel virágozni fognak a recesszió alatt és után is.

A recesszió pszichológiai megértése

A nemzeti jólét örömteli időszakában a marketingesek elfelejtik, hogy a növekvő eladásokat nem pusztán az okos reklámok és a vonzó termékek okozzák. A vásárlás azon múlik, hogy a fogyasztók rendelkeznek-e rendelkezésre álló jövedelemmel, bíznak-e a jövőjükben, bíznak-e az üzletben és a gazdaságban, valamint, hogy elfogadják-e a fogyasztásra ösztönző életmódot és értékeket.

A krízisre való válaszadás első lépése a recesszió során megjelenő új ügyfélszegmensek megértése kell, hogy legyen. A marketing-szakemberek jellemzően demográfiai adatok alapján szegmentálnak (pl. „40 év felettiek” vagy „friss házasok” vagy „közepes jövedelműek”). Válság idején az ilyen szegmentálások kevésbé relevánsak, mint egy pszichológiai szegmentáció, amely figyelembe veszi a fogyasztók gazdasági környezetre adott érzelmi reakcióit.

Képzeld el ügyfeleidet négy csoportba sorolva

A „fékezők”: ez a szegmens érzi magát a legsebezhetőbbnek és pénzügyileg a legsúlyosabban érintettnek. Ez a csoport a vásárlások megszüntetésével, elhalasztásával, csökkentésével vagy helyettesítésével minden típusú kiadást csökkent. Bár az alacsonyabb jövedelmű fogyasztók jellemzően ebbe a szegmensbe tartoznak, az aggódó, magasabb jövedelmű fogyasztók is, különösen, ha az egészségi állapotuk vagy a jövedelmi körülmények rosszabbra fordulnak.

Az „aggódó, de türelmes” fogyasztók rugalmasak és optimisták a hosszú távot illetően, de kevésbé bíznak abban, hogy rövid távon minden rendeződik, vagy képesek-e fenntartani életszínvonalukat. Akárcsak a „fékező” fogyasztók, minden területen takarékoskodnak, bár kevésbé drasztikusan. Ezek alkotják a legnagyobb szegmenst. Ahogy a hírek egyre rosszabbak, az „aggódó, de türelmes” fogyasztók egyre inkább a „fékező” szegmensbe vándorolnak.

A „nyugodt jómódú” fogyasztók biztonságban érzik magukat afelől, hogy képesek kiküszöbölni a gazdaság jelenlegi és jövőbeli zökkenőit. A recesszió előtti szinteken fogyasztanak, bár mostanában egy kicsit szelektívebbek (és kevésbé szembetűnőek) a vásárlásaikat illetően. A szegmens elsősorban a felső 5%-os jövedelmi sávba tartozó emberekből áll. Ide tartoznak azok is, akik kevésbé tehetősek, de biztosak pénzügyeik stabilitásában.

A „mának élő” szegmens a megszokott módon éli életét, és a legtöbb esetben nem törődik a megtakarításokkal. Az ebbe a csoportba tartozó fogyasztók a recesszióra elsősorban a nagyobb vásárlások átütemezésével reagálnak. Jellemzően városban élők és fiatalabbak, inkább bérelnek, mint birtokolnak, és inkább élményekre költenek, mint cuccokra (kivéve a szórakoztató elektronikai cikkeket). Nem valószínű, hogy változtatnak fogyasztási magatartásukon, hacsak nem válnak munkanélkülivé.

Függetlenül attól, hogy a fogyasztók melyik csoportba tartoznak, a fogyasztást úgy helyezik előtérbe, hogy a termékeket és  szolgáltatásokat négy kategóriába sorolják:

Létfontosságú: olyan termékek, melyek alapvető szükségleteket elégítenek ki

Élvezeti: olyan kényeztetések, amelyek azonnali megvásárlását indokoltnak tekintik.

Elhalasztható: olyan szükséges vagy kívánt tételek, amelyek megvásárlása észszerűen halasztható.

Feláldozható: olyan dolgok, melyeket szükségtelennek vagy igazolhatatlannak tekintenek.

Minden fogyasztó létfontosságúnak tartja az élelmet, a lakhatást és a ruházkodást, és a legtöbben ebbe a kategóriába sorolják a közlekedést és az orvosi ellátást is. Ezen túlmenően az egyes áruk és szolgáltatások különböző kategóriákhoz való hozzárendelése rendkívül egyedi.

A hanyatlás során minden fogyasztó, kivéve a „mának élő”szegmenst, jellemzően újraértékeli fogyasztási prioritásait. A korábbi recessziókból tudjuk, hogy az olyan termékek és szolgáltatások, mint az éttermi étkezés, az utazás, a művészetek és a szórakoztatás, az új ruházat, az autók, a háztartási gépek és a fogyasztói elektronikai cikkek, gyorsan áttérhetnek a fogyasztók elméjében a létfontosságú dolgokról az élvezeti, az elhalasztható vagy akár a feláldozható kategóriába. A prioritások változásával a fogyasztók bizonyos kategóriákban – például háztartási szolgáltatásokban (pl. takarítás, kertész) – teljesen kiiktathatják a költést, áthelyezve azokat a létfontosságú szolgáltatásokból a feláldozható szolgáltatásokhoz. Vagy helyettesíthetik az egyik kategóriába tartozó vásárlásokat egy másik vásárlással, esetleg lecserélik az éttermi étkezést (élvezeti kategória) otthoni főzésre (létfontosságú). És mivel a recesszió idején a fogyasztók többsége árérzékenyebbé és kevésbé márkahűvé válik, várhatóan csökkentett áron keresi majd kedvenc termékeit és márkáit, vagy megelégszik a kevésbé preferált alternatívákkal. Például választhatnak olcsóbb saját márkákat, vagy áttérhetnek bio élelmiszerekről nem bio élelmiszerekre.

Az eladások visszaesése szegmensenként

 

Létfontosságú

Élvezeti

Elhalasztható

Feláldozható

Fékező

alacsonyabb árú, helyettesítő termékeket keres, mint például a saját márkás termékek

jelentősen csökkenti vagy megszünteti az élvezeti cikkek vásárlását, vagy alacsonyabb árú, helyettesítő termékeket keres

minden tartós vásárlást elhalaszt, hacsak nem kényszerül sürgősségi cserére; késlelteti a javításokat és a személyes szolgáltatásokat

minden ilyen jellegű kiadást megszüntet

Aggódó, de türelmes

alacsonyabb áron keresi a kedvenc márkákat, de megelégszik az olcsóbb, kevésbé preferált alternatívákkal

némileg csökkenti a gyakoriságot és a mennyiséget

késlelteti a főbb vásárlásokat; megjavíttatt inkább ahelyett, hogy újat venne

nagy mértékben csökkenti

Nyugodt jómódú

továbbra is kedvenc márkáját vásárolja recesszió előtti szinten

válogatósabb lesz a luxuscikkek vásárlásakor

megfizeti a magas árat, de cserébe jobb minőséget  vár el; az árért, keményebben fog tárgyalni

ritkán tartja indokolatlannak a  vásárlást, de csökkentheti a legszembetűnőbb fogyasztást ebben a kategóriában

Mának élő

továbbra is kedvenc márkáját vásárolja recesszió előtte szinten

továbbra is kedvenc márkáját vásárolja recesszió előtte szinten

ha jó ajánlatot lát megveszi, különben elhalasztja a vásárlást

nem szívesen tekint semmilyen vásárlást indokolatlannak, de csökkentheti a legszembetűnőbb fogyasztást ebben a kategóriában

Marketingbefektetések kezelése

A recesszió idején minden eddiginél fontosabb emlékezni arra, hogy a hűséges ügyfelek jelentik a cash flow és az organikus növekedés elsődleges, tartós forrását. A marketing nem opcionális – ez egy „jó költség”, elengedhetetlen ahhoz, hogy bevételeket szerezzünk ezektől a kulcsfontosságú ügyfelektől és másoktól.

Ennek ellenére a céges költségvetési megszorítások gyakran aránytalanul érintik a marketinget. A marketing kiadásaik kezelése során azonban a vállalkozásoknak ügyelniük kell arra, hogy különbséget tegyenek a szükséges és a pazarló kiadások között. Az erős márka építése és fenntartása – olyanok, amelyeket az ügyfelek felismernek és amelyekben megbíznak – továbbra is az egyik legjobb módja az üzleti kockázat csökkentésének.

Felmérni a lehetőségeket és hosszú távra tervezni

Kezdd a termékek vagy szolgáltatások osztályozásával. Melyek azok, melyeknek rossz a túlélési esélye és melyek azok, melyek ugyan csökkenő eladásokat szenvedhetnek el, de stabilizálhatók, és amelyek valószínűleg virágoznak a recesszió alatt és azt követően.

Stratégiai lehetőségeid nagymértékben függnek attól, hogy a négy szegmens közül melyikhez tartoznak a fő ügyfeleid, és hogyan kategorizálják termékeidet vagy szolgáltatásaidat. Például meglehetősen jók a kilátások az erős márkák létfontosságú termékei esetében, amelyeket a „fékező” fogyasztóknak adnak el, akik lemondanak a prémium márkákról az alacsonyabb árak javára. A cégek hatékonyan megszólíthatják azokat az „aggódó, de türelmes” fogyasztókat is, akik korábban magasabb kategóriás márkákat vásároltak. Ezt a stratégiát a Walmart agresszíven alkalmazta „mindennapi alacsony árak” politikájával a 2001-es recesszió idején.

Vagy például vegyük a Starbucks példáját. Recesszió idején a fogyasztók ritkábban járnak kedvenc kávézójukba, hogy ezzel is picit spóroljanak. Otthon viszont lehet, hogy egy olcsóbb őrölt kávéhoz (Folgers) mégis Starbucks kávétejszínt használnak, hogy ezzel dobják fel a végeredményt. Ezzel a kombinációval spórolni is tudnak, de mégis élvezetes italt készíthetnek.

 

 

 

A nagyobb cégeknek is van lehetősége az elhalasztható termékekkel szemben versenybe szállni. Olyan javítási szolgáltatást dobhatnak a piacra az „aggódó, de türelmes” csoportnak, akik megpróbálják meghosszabbítani a hűtőszekrény élettartamát, ahelyett, hogy újat vásárolnának.

Ahol az üzleti lehetőségek bizonytalanok vagy hanyatlóak, itt az ideje megválni azoktól a márkáktól vagy termékektől, amelyek a recesszió előtt gyengélkedtek. A megmaradók esetében a cégeknek marketingerőforrásaikat arra kell összpontosítaniuk, hogy fenntartsák az érdeklődést az ügyfelek számára, illetve megtartsák a márka hűséget.

Fontos a piackutatás

Nagyon fontos, hogy továbbra is fektessetek piackutatásba. A recesszió lecsengésével a fogyasztók visszanyerik vásárlási kedvüket, de valószínűleg nem térnek vissza régi vásárlási szokásaikhoz. A piackutatásnak meg kell vizsgálnia, hogy a fogyasztók visszatérnek-e az ismert márkákhoz és termékekhez, maradnak-e a helyettesítő termékeknél, vagy szívesen fogadják-e az innovációkat.

Fontos nyomon követni, hogy az ügyfelek hogyan értékelik újra a prioritásokat, hogyan csoportosítanak át forrásokat, váltanak márkát, és hogyan határozzák meg újra az értéket.

A recesszió idején a marketingszakembereknek, cég tulajdonosoknak rugalmasnak kell maradniuk, stratégiájukat és taktikáikat egy hosszú, nehéz visszaesés feltételezése mellett kell módosítaniuk, ugyanakkor gyorsan kell reagálniuk a fellendülésre, amikor az jön. Ez például azt jelenti, hogy az innovációk sora készen kell, hogy álljon a rövid időn belüli bevezetésre. A legtöbb fogyasztó készen áll majd különféle új termékek kipróbálására, ha a gazdaság javul. Azok a cégek, amelyek megvárják a gazdaság teljes fellendülését, hogy felpörögjenek, a felkészültebb versenytársak kiszolgáltatják. A recesszió idején is fontos helyet foglalnak el az új termékek. Az „mának élő” vásárlók az áruk és élmények iránti változatlan étvágyukkal értékelik az újdonságokat. A többi szegmens pedig olyan új termékeket fog felkarolni, amelyek egyértelmű értéket kínálnak az olcsóbb alternatívákhoz képest.

Egyensúly megtartása

A termékportfóliók ésszerűsítése, a megfizethetőség javítása és a bizalom erősítése három hatékony módja a célok elérésének. Tekintsd meg a „Taktika személyre szabása” című táblázatot, ahol részletesen megtudhatod, hogyan lehet megszólítani az egyes fogyasztói szegmenseket. 

 

 

Taktika személyre szabása

 

Létfontosságú termékek,
szolgáltatások

Élvezeti cikkek

Elhalaszthatók

Feláldozhatók

Fékező szegmens

· találj egy kedvező, pénztárcabarát kiskereskedelmi árszintet

· ajánlj kisebb kiszerelésű, olcsóbb termékeket

· bővítsd a saját márkás termékek kínálatát

· vezess be „válság” termékeket

·      csökkentsd a kiszereléseket

·      tartsd lent az árakat

·      hirdesd úgy a terméket/szolgáltatást, mint egy kis kényeztetést, amit megérdemelnek

·     ajánlj részletfizetési lehetőséget

·     kínálj alacsony kamatozású finanszírozási lehetőséget

·     reklámozz rendkívüli ajánlatokat

 

·  kínálj „DIY” alternatívákat

·  folytasd a tudatos hirdetést (pl. egy jövőbeni nyaralás lehetősége)

Aggódó, de türelmes szegmens

·  kínálj olcsóbb szolgáltatást, terméket

·  bónuszcsomagok népszerűsítése a vásárlás ösztönzése érdekében

·  hangsúlyozd a márkás termék vagy szolgáltatás megbízhatóságát

·  jutalmazd a hűséges vásárlókat, akkor is ha most kevesebbet költenek nálad

·  hirdesd úgy termékedet, hogy az hangulatjavító hatással bír

·  hirdesd úgy termékedet, mint megfizethető alternatívája egy drága luxus cikknek

· kínálj egyszerűbb opciót olcsóbb áron

· ajánlj alacsonyabb üzemeltetési költségű termékeket

· vezess be javító szolgáltatást

·folytasd a tudatos reklámozást

·fektess termékfejlesztésbe, melyek felgyorsítják az ügyfelek újbóli vásárlási kedvét

Nyugodt jómódú szegmens

·  folytasd a tudatos reklámozást

 

· hangsúlyozd a termék egyedülálló minőségét

· promótáld úgy a terméket, mint amit megérdemelnek a sikeres emberek

· hirdess úgy, hogy ha most veszi meg a terméket,akkor spórol vele

· hirdess nekik úgy,hogy lemaradnak ha elhalasztják a vásárlást

·    kínálj nekik diszkrét vásárlási lehetőséget, amely elkerüli a kevésbé jómódú emberek előtti fitogtatás látszatát

·    promótáld terméked „a gazdag barátok lenyűgözésének” előnyeit

Mának élő szegmens

·    folytasd a tudatos reklámozást

·    emlékeztesd vásárlóidat, hogy „nem tudnak a termék nélkül élni”

 

· népszerűsítsd a pillanat megragadásának lehetőségét

· ajánlj havi fizetési lehetőséget

· hirdesd úgy a terméket,mely az életminőséget javítja

·kínálj izgalmas, új termékeket és hirdesd úgy, hogy ezt nem szabad kihagyni

·olyan termékeket hirdess, amelyeket megvásárolhat, ha bevétele nő

A megfizethetőség javítása

Főleg a „fékező” és „aggódó, de türelmes” vásárlók vásárolják majd a legjobb ajánlatokat. Minden vállalkozás egyre inkább versenyezni fog az árakon.

Növelni kell az ideiglenes árpromóciók gyakoriságát és mértékét. Ugyanakkor gondosan figyelemmel kell kísérni a fogyasztók „normál” árszintről alkotott véleményét: a túlzott promóciók arra késztetik a fogyasztókat, hogy felülvizsgálják az árakkal kapcsolatos várakozásaikat, és veszélyeztethetik a jövedelmezőséget a fellendülési i időszakban, mivel az emberek ellenállnak a meredek növekedésnek, amikor az árak visszatérnek a „normális” szintre. A szélsőséges árpromóciók költséges árháborúkhoz is vezethetnek.

Míg a prémium márkák piacvezetőinek nem szabad a márkáikat lefelé vinniük, bevezethetnek egy „válság álló márkát”, a prémium kínálat alacsonyabb árú változatát, amelyet más néven árulnak, és minimális reklámmal támogatják. Amikor a recesszió véget ér, a „válság álló márka” csendben visszavonható, vagy továbbra is értékes termékként szerepelhet a teljes termékcsaládban.

 Az Yves Saint Laurent például a 2008-as válság idején egy kifejezetten kedvezőbben árazott kollekciót dobott piacra “Edition 24” néven. Ez nem csak a vásárlói bázis kiszélesítését jelentette az YSL számára, de a cash flow javulását is eredményezte.

Az ideiglenes árpromóciók vagy a listaár csökkentése mellett a cégek kínálhatnak ügyfeleiknek részletfizetési vagy alacsony kamatozású finanszírozási lehetőséget is. Egy másik hatékony taktika a kiszerelési méretek csökkentése, majd ennek megfelelő árképzés. 

Erősítsd meg a bizalmat

Az „aggódó” fogyasztók – még a „nyugodt jómódú és a „mának élő” szegmensekben is – az ismert, megbízható márkákat és termékeket biztonságos és megnyugtató választásnak tekintik a nehéz időkben is. Létfontosságúak azok a megnyugtató üzenetek, amelyek megerősítik a márkával való érzelmi kapcsolatot, és empátiát mutatnak (például azáltal, hogy azt az érzést közvetítik, hogy „együtt túl leszünk ezen”).

Felkészülés a visszarendeződésre

Azok a túlélők, akik túlélik ezt a recessziót úgy, hogy figyelmüket a fogyasztói igényekre és az alapvető márkákra összpontosítják, erős pozícióban lesznek. A vállalatoknak azonban meg kell érteniük, hogyan változhat meg az emberek viselkedése a recesszió után, hogy képesek legyenek az új fogyasztói szegmensek igényeihez igazodó termékeket kínálni és üzeneteket kommunikálni.

Miután a legtöbb recesszió véget ért, a fogyasztók hozzáállása és viselkedése egy-két éven belül visszatér a „normális” kerékvágásba.

 

Forrás: Harvard Business Review, Ipsos.com